Chatová osada U koupalištěKontaktní osoba: Petr Hruška, Recepce-tel.: 604 593 544, web: chatky.nachodsko.com, e-mail: 1089hruskapetr@seznam.cz

 

 


 

 

 Levné ubytování Nové Město nad Metují, chatky s vlastním WC - kemp, vhodné místo pro Vaše rekreace a klidná dovolená v přírodě.

                                                                    Poslední aktualizace této stránky  27.2.2022
                                                               Kontrola funkčnosti uvedených odkazů 7.6 2022 

 

61. KOPALNIJA NIKLU A OPÁLU SZKLARY - HUTA  www:kopalniaszklary.pl  od Kudovy Zdrój 61 km


Uzavřený podzemní důl na nikl a opál se nachází vpravo od silnice v obci Szklary asi 200 metrů od hlavní silnice E 67 vedoucí od naší státní hranice na Wroclaw. Jde o rozsáhlé důlní dílo vytvořené ve skále, prohlídka je možná s průvodcem, její délka je 1 hodina. V podzemí není elektrické osvětlení, každý obdrží ochrannou přilbu a kvalitní baterku. K vidění je jednak samotné důlní dílo a samozřejmě ve stěnách žíly nerostů. Prohlídka je zcela nenáročná, nejsou zde žádná stoupání ani schody. Je zde možné zakoupení nerostů na památku za dobrou cenu. Parkování je možné buď přímo u vstupu do štoly nebo u silnice na parkovišti, kde je i obchod a možnost občerstvení. Parkovné se neplatí. Samostatně je možné podívat se na haldy hlušiny za dolem. Nedaleko je možné navštívit arboretum ve Wojslavicích - viz bod 52 těchto výletů nebo velmi pěkné muzeum domovního vybavení v Ziębicích, které jsou vzdáleny 24 km - popis je pod číslem 62. Důl je přístupný od května do konce září každý den mimo pondělí. (Přidáno 22.7.2016)
Pro další mé snímky z tohoto místa klikněte  "ZDE"
Vstup do doluNa prohlídkovém okruhuHornický kahanŽíly nerostů v podzemíŽíly nerostů v podzemíŽíly nerostů v podzemíŽíly nerostů v podzemíChodba vytesaná ve skále

62.ZIĘBICE MUZEUM SPRZĘTU GOSPODARSTWA DOMOWEGO  www.muzeumziebice.pl od Kudowy Zdrój 70 km


Na náměstí v budově radnice se nachází skutečně pěkné muzeum vybavení domácnosti. Jde o dvě poschodí expozice a v suterénu budovy pak ještě výstava chladných i palných zbraní. K vidění je zde vše patřilo k vybavení domácnosti, u žehliček je zde největší sbírka v Polsku, k vidění je třeba unikátní pračka, kde praní obstarával elektromotor a ohřev byl plynovým hořákem v podstavci a opravdu mnoho zajímavých a hodnotných sbírkových předmětů. Parkování je možné zdarma v bočních ulicích kolem náměstí. Zajímavostí je, že o sobotách je vstup zcela zdarma, jinak vstupné je 6 nebo 4 Pzl. Jako samostatný cíl na výlet je to dosti daleko, ale lze to spojit s návštěvou dolu na nikl - viz bod 61, arboreta ve Wojslawicích viz bod 52 či některým z výletů zde popsaných, které jsou na trase kolem silnice E 67 jako Žabkowice s křivou věží (bod 41) či zámkem v Kamenci Žabkovickém (bod 40). (Přidáno 22.7.2016)
Pro další mé snímky z tohoto místa klikněte  "ZDE"
 Budova radnice kde je muzeumMaličká ukázka z expoozice zbraníOltář cechu kolařského z roku 1670Část sbírky žehličekExpozice vývoje pračekJak to vypadalo v kuchyníchKancelář fotografaKlíče a zámky 

63. PIECHOWICE -  EXKURSE DO PROVOZU SKLÁŘSKÉ HUTĚ JŮLIA  https://hutajulia.com/zwiedzanie/  - 20 km od Kowar

Tento výlet je vhodný pokud zavítáte do Kowar na Park miniatur (viz bod č.) či do uranového dolu v Kowarech (viz bod č.) případně i do Kamienej Góry na prohlídku podzemní továrny Projekt ARADO (viz bod č.) jinak je od nás poměrne vzdálený. Jedná se o funkční sklářskou huť s výrobou křišťálového skla. Cesta od Kowar je dobře značená ukazateli k huti, parkování na továrním dvoře zdarma, stejně jako WC. Prohlídka trvá 60 minut, je sice v Polském jazyce, ale uvidíte jak samotné sklářské pece v provozu, práci dělníků "foukačů" u pece i celou výrobu křišťálového skla včertně jeho boušení. Prohlídky jsou každých 30 minut, v případě velkého zájmu mohou výpravy s provodcem vysílat i po 15 minutách za sebou. Je možné fotografování bez použití blesku, dokonce na prohlídku je možné vzít i psa, ale příliš to nedoporučují. U pokladny jsou dvě prodejny jejich výrobků s možností zakoupit si cokoliv celého sortimentu, platba je možná i kartou. Huť Jůlie má více jak 100 letou historii a po neúspěšné privatizaci ji zjískal soukromník, který výrobu obnovil, v současné době je zde zaměstnáno na 130 lidí a výrobky jsou z více jak 80% určeny na export do celého světa. 
Pro další mé snímky ze sklárny klikněte  "ZDE", 
U sklářské pece
 

64. Rozhledna Góra Świętej Anny u Nowé Rudy  od státní hranice 48 km (www. stránky nejsou)

Volně přístupná kamenná rozhledna na hoře Svaté Anny nad Nowou Rudou. Vstupné se neplatí. Pod rozhlednu se dá dojet po pěkné asfaltové silnici, jen poslední část je nutné dojít po polní cestě od silnice k rozhledně pěšky, jedná se o přibližně 700 metrů mírně do kopce. Z rozhledny je nádherný výhled do okolí na kopce a hory a okraj Nowé Rudy. U rozhledny je jendak přístřešek s posezením a venkovní posezení s ohništěm k dispozici. Kousek pod rozhlednou, která je celá nově opravená se nachází kostelík Sw. Anny, ale byl zavřený. Občerstvení je nutné si donést s sebou. Přibližně dva kilometry odtud na protější hoře Všech svatých je pak druhá rozhledna obdobného stylu též volně přístupná. Mezi nimi vede turistická cesta a cyklostezka, ale vhodná spíše pro horská kola. Vhodné doplnění výletu do uhelného dolu v Nowé Rudě - ten naleznete pod bodem č.20  ve výletech do Polska. Sousední rozhledna na hoře Všech svatých je pod bodem č.65   ve výletech do Polska. Obě rozhledny jsou minimálně fyzicky náročné.
Pro všechny mé snímky z hory Sw. Anny klikněte "ZDE"
 
 
65. Rozhledna na hoře Všech svatých nad Novwou Rudou  od státní hranice v Kudowě 48 km (www stránky asi nejsou)
Další pěkná volně přístupná kamenná rozhledna je na hoře (kopci) Všech svatých nad Nowou Rudou ve výšce 648 m a je vysoká 15 metrů. Rozhledna je po úplné rekonstrukci v roce 2015. K dispozici je venkovní ohniště i přístřešek u rozhledny. Stejně tak jako na rozhlednu na hoře Svaté Anny musíte posledních  cca 700 metrů dojít pěšky. Turistickou značkou a polní cestou jsou tyto rozhledny propojeny, trasa je značená jako cyklo trasa, ale je vhodná pro horská kola. Rozhledna je otevřená 24 hodin a neplatí se ani vstupné, ani parkovné. Pod rozhlednou ke kostelík zasvěcený Všem svatým, který nebyl otevřený v době naší návštěvy, ale je viditelné, že je využívám. Právě k tomuto kostelíku vede z Nowé Rudy silnice se zpevněným povrchem v docela dobrém stavu, jen je úzká a u kostelíka je velké parkoviště. Tyto obě rozhledny lze docela dobře spojit s výletem do uhelného dolu v Nowé Rudě uvedeným pod číslem 20 ve výletech do Polska. Obě rozhledny jsou fyzicky minimálně náročné.
Pro další snímky z hory Všech svatých a nové Rudy klikněte   "ZDE"
66. Ludwikowice Klodskie - Mölke (Mucholkapka) tajná německá vojenská továrna  http://molke.pl/   od NovéhoMěsta 61 km
Severně od Ludwikowic Kłodzkých stojí tajemná stavba v místech bývalého uhelného dolu a dnes skoro rozpadlé elektrárny nazývaná Mucholapka. V okolí je mnoho dalších železobetonových objektů postavených za druhé světové války pro firmu DAG- Alfred Nobel Dynamit Aktien Gesellschaft. Celý objekt umožňuje návštěvníkovi rozvinout fantazii - co se zde vyrábělo a k čemu objekty sloužily není však známo, možná šlo o testování alternativních pohonů letadel, či o něco zcela jiného, ale určitě stojí za návštěvu. Část objektů včetně podzemí je přístupná, na nádvoří je dobová vojenská technika. Na místo lze dojet autem či z Ludwikovic dojít pěšky (cca 2 km). Pokud přijedete od Nowé Rudy po silnici 381 přejeďte kruhový objezd rovně, to je směr na Walbrzych a po 150 metrech odbočte za obchodem ABC vpravo do ulice Fabryczna a pokračujte do kopce. Je to směr na Rzecku a Walim. Po necelých 2 km je nenápadná odbočka vpravo na parkoviště, na odočce jsou informační tabule k muzeu Mölke. V nedalekém okolí lze shlédnout tajemná podzemní důlní díla budovaná za 2. světové války: Osowka u Gluszyce, či Muzeum Sztolni Walimskich mezi Rzeckou a Walimí nebo Wlodarz přímo ve Walimi . Prohlídky na Mölke bývají každou hodinu s průvodcem v jazyce Polském. Celkově zajímavé a tajemné, jako všechny tyto objekty budované za druhé světové války v Sovích horách  německou armádou.  Individuálně je možné zajít do zbytků muniční továrny Alfred Nobel Dynamit Aktien Gesellschaft. která na muzeum přímo navazuje, ale je opravdu nutná opatrnost, jsou to z části rozvaliny a mnohé kanály nejsou zakryté, neboť tudy nevede prohlídkový okruh. (Přidáno 11.6.2020)
Pro další mé fotografie  kllikněte  "ZDE"
67. Zřícenina hradu Bolków  www:zamek-bolkow.info.pl   81 km od Nového Města
 Zajímavá zřícenina hradu Bolków nad městem stejného názvu. Hrad je rozlehlý, platí se mísrné vstupné, prohlídka individuální a přístupné jsou téměř všechny prostory. Je zde i menší muzeum zaměřené k historii hradu volně přístupné amožnost občerstvení i nakoupení suvenýrů. V rámci prohlídky je možno vystoupat na hradní věž po vnitřním točitém schodišti, ale výhled rozhodně stojí za to, uvidíte celou zříceninu z výšky i krásné výhledy do okolí. Parkování je možné přímo pod zámkem na menším parkovišti odkud je to k pokladně cca 300 metrů. V okolí pak je podobná zřícenina hradu Šwiny - z věže je vidět a popis je pod č. 67 a o necelých 20 km dál ve městě Jawor je hrázděný evangelický kostel postavený po 30-ti leté válce - skutečná rarita a krása. V celém Polsku jsou je dva tyto kostely.  Někdy v květnu 2023 má být otevřená rychlostí silnice od našich hranic nad Trutnovem až do Wroclawi, tedy cesta bude mnohem rychllejší a pohodovější.
Všechny fotky co jsem na zřícenině udělal jsou  "ZDE"
 
68. Zřícenina hradu Šwiny (www.stránky zřejmě nejsou)  od Nového Města 90 km
Několik kilometrů od města Bolków je další poměrně velká zřícenina hradu Šwiny, opět nad stejnojmenou obcí. Při příjezdu od Bolkowa projedete pod hradem a potom je odbočka vpravo trochu do kopce mezi domy a dojedete na velké parkoviště u hradu. Prohlédl jsem si jej pouze z vnější části, byl říjen a už bylo zavřeno, ale vypadá zajímavě a v sezóně je přístupný.
Další snímky co jsem zde udělal jsou  "ZDE"
 
69. Mírový kostel v Jaworze   http://kosciolpokojujawor.pl/   od N. Města 105 km
Tento kostel nazývaný "Kościół Pokoju" je skutečnou perlou mezi kostely. Jedná se o evangalický kostel postavený po 30ti leté válce hrázděné konstrukce typicky německé kde povolené stavební materiály byly pouze dřevo, sláma a hlína, žádné cihly či kámen. Jedná se o stavbu z doby kdy zde bylo Německo či spíš Prusko a díky tomu je kostel perfektně opravený, obrazy vyčištěné a vše působí jako by byl zcela nový neboť němci opravu sponzorují. Interiér je zdobený malbami. Uctihodná je i kapacita kostela kolem 6000 lidí. V celém Polsku byly tři tyto kostely z nichž v minulosti jeden vyhořel a zůstal pouze tento a kostel ve Swidnici. Kostel je od dubna do konce října přístupný každý den, v zimě pouze v neděli kdy je zde bohoslužba. Kostel ve Swidnici je přístupný po celý rok. Objekt je bezbariérový, parkování zdarma v okolních ulicích bez problému.
 
Mnohem více mých fotek z tohoto kostela je  "ZDE"
 
70. Vodopád Posny u Radkowa  (od N. Města cca 30 km)
Na severním okraji chráněného přírodního parku Stolové hory je kousek od obce Radków malý, ale pěkný vodopád pod skalami Wielkégo Szczelince. Jako samostatný cíl výletu to není, ale v případě, že pojedete na Bledne Skaly, Karlów nebo skalní hřiby, pak je to jen kousek. Vodopád je velmi snadno přístupný z malého parkoviště u silnice - 10 minut chůze mírně do kopce po lesní cestě. V případě sucha  vodopád skoro vysychá. Parkoviště je po levé straně nad Radkowem, je to jediné parkoviště na levé straně a je jako ostatní parkoviště na této silnici zdarma. 
Pro další fotografie z tohoto místa klikněte  "ZDE"
 
                                                                                                      
 
Další informace v češtině můžete hledat na stránkách: 
https://www.polsko.travel/cz/
 Tato stránka bude postupně doplňována o další zajímavosti, musím je nejdřív objevit poté osobně navštívit a nafotit. Rozhodně nechci přidávat odkazy na místa, která jsem sám nenavštívil jen podle údajů z průvodců či internetu.
Prosím případné návštěvníky stránky o laskavé upozornění na změny, které sami zjistili, že na některé zde uváděné turistické atrakci je to již jinak, než já v popisu uvádím, případně i o typy vhodné k doplnění i na nefunkční odkazy na www stránky, což se občas stane, že provozovatel adresu změní. Stačí napsat na email 1089hruskapetr@seznam.cz. Předem děkuji za spolupráci a budu se snažit co nejrychleji to opravit.
 
 Objednávky a informace na telefonu (+420) 604 593 544 nebo email: 1089hruskapetr@seznam.cz 
 

 

název firmy: HRUŠKA Petr   místo podnikání:  Hradčany 1089, Nové Město nad Metují

IČO: 45920061  DIČ: nejsem plátcem DPH   kontaktní osoba: Petr Hruška - provozuje  chatovou osadu od roku 1996

Zapsán v živnostenském rejstříku MěU Nové Město nad Metují pod čj. 115747 ze dne 5.2.1996 

Mob.: (+420) 604 593 544
Recepce: Tel.: (+420) 604 593 544

E-mail: 1089hruskapetr@seznam.cz

QR kód
Chatová osada U koupaliště - netfirmy.czKempy a tábory - netfirmy.cz
Provozováno CMS / E-shop (c)2020 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies
Doporucujeme: Zajímavé odkazy a články.