Chatová osada U koupalištěKontaktní osoba: Petr Hruška, Recepce-tel.: 604 593 544, web: chatky.nachodsko.com, e-mail: 1089hruskapetr@seznam.cz

 

 


 

 

 

Levné ubytování Nové Město nad Metují, chatky s vlastním WC - kemp, vhodné místo pro Vaše rekreace a klidná dovolená v přírodě.

Poslední aktualizace této stránky 28.04.2022

Kontrola funkčnosti uvedených odkazů 30.6. 2022 

41. Ząbkowice Śląskie    http://zabkowiceslaskie.pl/pl/strony/turysta/

 od Kudowy zdroj 60 km

Žabkovice Slezské, město prvně zmiňované v 13. století se nachází při hlavní silnici E 67 ve směru od Kudowy Zdroj na Wroclaw necelých 65 km od hranic. Město bylo kdysi nazývané Frankenštajn , bylo původně české, později německé a najkonec je polské. Snad největší zajímavostí města je Křivá věž. Tato je vysoká 34 metrů a její vy-osení je téměř 3 metry od svislé osy. Věž je za malý poplatek přístupná a poskytuje nádherný rozhled na celé město a okolí. Zajímavá je radnice stojící uprostřed náměstí s vysokou zdobenou věží, nedaleký kostel Svaté Anny, ruiny zámku, který je v současné době opravovány, torzo klášterní špitálu a velmi pěkné muzeum města.Ve městě je velmi dobré značená prohlídková trasa, která Vás dovede ke všem památkám, které se nacházejí v malé vzdálenosti od sebe. Ruiny Knížecího zámku a špitálu přístupné zatím nejsou, ale lze je obejít kolem dokola. Parkování je s vyjímkou náměstí a několika ulic těsně u náměstí, kde je parkovací automat bezplatné a místo naleznete snadno. V blízkém okolí pak mohu doporučit starou pruskou pevnost na Stříbrné hoře- bod č. 35 (asi 10 km), zámek Kamieněc Šlaski - bod č. 39 (10 km) a městečko Bardo s bazilikou - bod č. 38(také asi 10 km).

Pár fotek z místního muzea, které sice není obrovské, ale rozhodně stojí za prohlídku. Nachází se kousíček od Křivé věže za kostelem sv. Anny. Vstupné je 4 zloté, prohlídka je bez průvodce a uvidíte opravdu pěkné a hodnotné exponáty. Navíc muzeum leží na městské prohlídkové trase, je značena zelenou turistickou značkou a zcela spolehlivě Vás vede městem od jedné zajímavosti k druhé. Nakonec se vrátíte na výchozí místo, okruh projdete za asi 30-40 minut , když nepočítám časy prohlídek Křivé věže a muzea. Doporučuji navštívit i Frankenštajnovu laboratoř v suterénu, kam se platí jen 2 zloté.

Pro další mé fotky ze Žabkovic klikněte  "ZDE"

Ve sklepení tohoto starého domu kde se muzeum nachází je samostatná expozice s názvem Laboratoř dr. "Frankenštajna". Sem je vstupné 2 zloté, též bez průvodce a uvidíte trochu strašidelnou dílnu tohoto rozporu plného lékaře, staré lékařské nástroje... Určitě stojí za prohlídku a bát se nemusíte, žádné strašidlo či jiná vychytávka na Vás nečíhá. (Přidáno 26.3.2014)

 

42. Zámek Książ (čti Kšónž)  http://www.ksiaz.walbrzych.pl/  od Nového Města 70 km

Tento obrovský a moc pěkný zámek, často označovaný jako perla Dolního Slezska, se nachází jen 70 km od Nového Města a nejlepší a nejkratší cesta je přes hraniční přechod v Meziměstí a po příjezdu do Walbřichu je již cesta dobře značena, jede se dál na Swidnici či Wroclav. Asi 3 km za městem je vlevo odbočka k zámku. Parkoviště jsou zde dvě, obě placená, to první je velké, ale k zámku to je necelý kilometr, druhé je přímo u zámku, ale míst tam už není tolik. Kousek před zámkem je označený směr na vyhlídku na kopci, odkud je celý zámek dobře vidět, musí se tam dojít pěšky. Pokud by jsme chtěli prohlédnout celý zámek, je to na skoro celý den - nejdelší trasa zámkem s průvodcem zahrnuje všechna tři poschodí, podzemní trasu sklepeními, dále zde jsou zahrady, botanická zahrada zvaná "Palmiarnia" -poddrobnosti jsou pod bodem č.56 a dole pod zámkem pak přístupné stáje. My jsme zvolili prohlídku bez průvodce, to je 1. a 2. poschodí, zahrady a na další už nezbyl čas. Samozřejmě tam je i restaurace, ceny jsou vyšší než jinde a je tam i hotel, asi to bude luxusní. U většiny exponátů jsou popisky ve světových jazycích, tedy i v češtině. Webové stránky nemají českou mutaci, dá se tam přesto najít vše potřebné. Zámek byl vystavěn na popud Swidnického knížete Boleslava I. v letech 1288 až 1292 jako obraný hrad proti nájezdům z Čech. V 70.letech minulého století byl kompletně rekonstruován a je viditelně ve velmi dobrém stavu. Je třetím největším zámkem na území Polska. Fotografování je možné a dokonce za to nepožadují žádný poplatek, vstupenky je možné zakoupit na místě nebo na jejich www stránkách a neztrácet čas čekáním u pokladny, zejména v letní sezóně to je velká výhoda. Ne nadarmo je označován jako perla Dolního Slezska. (Přidáno 2.dubna 2014)

Pro další mé fotky ze zámku Ksiaž klikněte  "ZDE"

Pohled na zámek z vyhlídky

42.A STARÝ KSIAŽ  (ruiny hradu)  http://www.ksiaz.walbrzych.pl/ -  od Nového Města 70 km

 Jen kousek od nádherného a velkého zámku Ksiaž je možno se podívat na zříceninu původního hradu Ksiaž. Ta je vzdálená cca 3 km od zámku. Doporučuji jít po modré turistické značce, rozcestník je u zámku. Cesta je zajímavá, vede přes dvě vyhlídky na zámek a klikatí se co by pěšinka nad údolím říčky. Nakonec se sejde dolů v vodě a odtud vedou schody  a později pěšina až na zříceninu která je volně přístupná. Poté je možnost se buď vrátit stejnou cestou nebo se dát po docela prudké pěšině (značená stezka) od zříceniny dolů do údolí k říčce, poté podél vody po proudu až narazíte za mostem na jedinou odbočku vlevo, která vede zpět na zámek Ksiaž. Doporučuji se podívat předem na mapu, případně si udělat poznámku, či náčrtek, protože značení je udělané velmi dobře, ale chybí tam směrovky na které jsme u nás zvyklí a tak mnohdy pochybujete kam značka vede a na místě to nezjistíte. Jsou tam informační tabule i s mapou, ale tam zas nejsou vyznačeny dnešní turistické značky, mapa obsahuje zcela jiné informace. (Přidáno 9.11.2016)

Pro další mé fotky z tohoto místa klikněta  "ZDE"

Stezka k Starému Ksiaži Další část značené stezky je atraktivníDřevo se zde netěží, je to přírodní rezervaceStarý Ksiaž je zřícenina hraduUvnitř rozlehlé zříceninyUvnitř rozlehlé zříceninyUvnitř rozlehlé zříceninyUvnitř rozlehlé zříceniny

43.  PODZEMNÍ KOMPLEX WLODARZ U WALIMI  http://wlodarz.pl/cs/ Od Kudowy 60 km

Další přístupný podzemní komplex v Sovích horách v Polsku nedaleko Walimi. Byl budován německou armádou za druhé světové války v letech 1943 až 1945 a těžkou práci vykonávali vězni. Je přístupný s průvodcem, prohlídka trvá něco málo přes hodinu a odhaduji, že je v podzemí ujde asi 1 km. Teplota v podzemí je maličko přes 10 stupňů! Prochází se jen malá část chodeb vytesaných ve skále. V podzemí je v jednom velkém sále videoprojekce, kde se seznámíte s historií tohoto díla a dobovými filmovými materiály. K čemu mělo celé rozlehlé podzemní dílo sloužit není jasné, před porážkou německé armády v roce 1945 byly veškeré plány zničeny s německou důsledností a lidé, kteří zde pracovali již nežijí. Přesto to je zajímavá podzemní stavba, nepředstavitelně náročná, neboť hornina je velmi tvrdá. V části podzemí se svezete na lodičce, chodba zde je částečně zatopená. Příjezd je ve Walimi značený (občas šipka chybí, ale na sezónu je určitě doplní), je to z ulice vedoucí na Swidnici a na parkoviště je vzdálenost kolem 2.5 km z čehož posledních 700 metrů je prašná cesta, ale při pomalé jízdě se po hrbolaté stěrkované cestě dál docela dobře dojet. Výklad je v Polštině, ale prohlídka rozhodně stojí za to. Prohlídka není´fyzicky náročná, je zde celkem asi 15 schodů a chodby jsou v rovině. Podzemí po skončení 2. světové války zabrala armáda a nebylo přístupné veřejnosti. V blízkosti jsou ještě dvě podobná podzemní díla, jedno kousek za Walimí a druhé Osowka - viz bod 25, kde naleznete více. (Přidáno 3. dubna 2014)

Pro další mé fotky z "Wlodaře" klikněte  "ZDE"

Video z prohlídky podzemí:  https://www.youtube.com/watch?v=ARfC3JpuVZs

 

44. ŠWIDNICA - KOSCIOL POKOJU (Mírový kostel)Nejsvětější Trojice http://kosciolpokoju.pl/ od Nového Města 80 km

Do Šwidnice nejkratší cesta je přes Meziměstí a Walbřich. Jedná se o poměrně velké okresní město s množstvím turisticky zajímavých míst. Snad nejzajímavějším je právě evangelický kostel Míru Svaté trojice v samém centru města, který je zapsán na seznamech USNESCO jako kulturní památka. Kostel byl vystavěn krátce po 30-ti leté válce, kdy místní evangelíci dostali souhlas ke stavbě jako gesto dobré vůle od katolické většiny. Stavba však byla podmíněna několika podmínkami - kostel musil být za hradbami města, stavební materiál byl omezen na dřevo, hlínu, písek a slámu, nesměl mít zvony, věž či církevní školu a musil být postaven do jednoho roku od zahájení stavby - tedy hodně omezující podmínky. Přesto se podařilo kostel v tomto termínu postavit a to ze dřeva a povolených materiálů jako typickou německou hrázděnou stavbu.První bohoslužba se zde konala za necelý rok od zahájení stavby a to v roce 1657. Jeho rozměry jsou 30 x 44 metrů a je postaven ve tvaru kříže. Jde o vůbec největší dřevěný kostel v Evropě, jeho kapacita je 7 500 osob z čehož 3 000 osob mohlo seděl, ostatní stát. Teprve po roce 1708 byla dostavěna samostatně stojící věž a škola. Kostel je v současné době v péči restaurátorů, ale je přístupný. V roce 2017 bude slavit 500. výročí od svého založení a tak restaurátorské práce se blíží ke konci, aby mohl zazářit v celé své kráse.  Naleznete jej přibližně 10 minut chůze od náměstí na značené městské turistické trase. Fotografování v kostele je možné za poplatek, ale světelné podmínky pro focení jsou zde velmi špatné. Vstupné do kostela je 10 Pzl, děti a důchodci polovinu. (Přidáno 7.dubna 2014 a aktualizováno včetně fotografií 9.11.2016)

Pro další mé fotky z tohoto kostela klikněte  "ZDE" 

Mírový kostel z parkuVarhanyČást olátřeSpodní část oltářeKazatelnaBalkony v kosteleBalkonů je několik nad sebouCelkový pohled na oltář Kazatelna - detail výzdobyCelkový pohled na kazatelnuVrchní část kazatelny s výzdobouDetail oltáře

 

45. KAVÁRNA A RESTAURACE BAROC CAFÉ    u vstupu ke kostelu

Přímo u vstupu do parku, kde je kostel je malá stylová restaurace či spíše kavárna. Určitě se tam zajděte po prohlídce - je to místo kde se jako by zastavil čas. Původní hrázděný dům uvidíte i zevnitř a ceny zde jsou stejné jako v okolních restauracích. V létě je i venkovní posezení s ohništěm a opékáním klobás a malé hřiště pro děti. Při placení ukažte vstupenku z kostela, dostanete menší slevu z celého účtu. (Přidáno 7. dubna 2014)

 

46. ŠWIDNICA - MĚSTO A ZAJÍMAVOSTI  http://um.swidnica.pl/pages/turysci.php  od Nového Města 80 km

Město Šwidnica rozhodně není jen Mírový kostel, ale zachovalá a opravená historická část města, přístupná vysoká radniční věž, moc pěkné Muzeum dávného kupectví, městská turistická trasa a katedrála Sv. Stanislava a Sv. Václava s nejvyšší věží v Polsku (101,5 metru). Všechny tyto atrakce jsou kousek od sebe. Na náměstí je možné v informačním centru si zapůjčit přehrávač MP3 s výkladem k celé prohlídkové trase. Zapůjčení je bezplatné, pouze požadují zálohu 100 zlotých či třeba řidičský průkaz, který Vám vrátí při navrácení přehrávače. Výklad mají v češtině. (Přidáno 8. dubna 2014 a aktualizování včetně části fotografií 9.11.2016)

Pro další mé snímky ze Šwidnice klikněte "ZDE"

Na náměstíNa náměstíNa náměstíPřed katedálou Sv. StanislavaNa náměstí večerNa náměstí večerNa náměstí večerRadniční věž je přístupnáVečerní náměstíVečerní náměstí - budova muzeaVečerní náměstíVečerní náměstíPlastický model města na prohlídkové traseSocha Jana Pavla u katedrályDomovní znameníDům s domovním znamením

 

47. KATEDRÁLA  SV. STANISLAVA  A  SV. VÁCLAVA  VE  ŠWIDNICI  http://www.katedra.swidnica.pl/

Tato katedrála je nejen krásná a obrovská, ale pyšní se nejvyšší věží v celém Polsku a to 101,5 metru. Je volně přístupná a nachází se na městské turistické prohlídkové trase kousíček od náměstí.

 

48. MUZEUM DÁVNÉHO KUPECTVÍ VE ŠWIDNICI  http://muzeum-kupiectwa.pl/

Toto zajímavé muzeum se nachází na náměstí v budově bývalé radnice pod věží. Popisovat zde co tam uvidíte je dosti obtížné, ale jsou tam věci mající něco společného s obchodem. V posledních dvou sálech pak jsou dětské hračky či spíše zmenšené pokojíčky jaké jsem nikde jinde neviděl. V Kudowě Zdroj v muzeu hraček je pár podobných, ale s těmito se to nedá srovnávat. Bohužel vše je chráněno sklem a tak na fotografiích to nevypadá tak pěkně jako ve skutečnosti. Vstupné je nízké, prohlídka je bez průvodce a muzeum leží na prohlídkové turistické trase města. (Přidáno 9. dubna 2014)

Pro další mé fotky z tohoto muzea klikněte "ZDE"

49. PŘÍSTUPNÁ RADNIČNÍ VĚŽ VE ŠWIDNICI  http://wieza.swidnica.pl/cz/vcera-a-dnes/bibliografie  ( v češtině)

 Uprostřed náměstí nad informačním centrem a muzeem Dávného kupectví je 58 metrů vysoká radniční věž s přístupným ochozem odkud je nádherný rozhled nejen na náměstí a celé město, ale i do širokého okolí. Aby jste zbytečně nehledali kudy na věž, tak vedle informačního centra projdete klenutou bránou do vnitrobloku radnice a upoutá Vás na nádvoří prosklená malá budova, kde je právě vstup na věž. První překvapení bylo, že se neplatí žádné vstupné a druhé, že na věž je výtah až do 8. pochodí, kde je zasklená vyhlídková plocha. Na ochoz pak musíte jedno poschodí vyšlápnout po normálních schodech a otevře se Vám pohled, který stojí za to. Výstup díky výtahu zvládne téměř každý a bylo by škoda, pokud so Šwidnice zavítáte se sem nepodívat. Bohužel počasí na focení nebylo úplně nejlepší -.drobně pršelo. Další milou maličkostí je, že v 1 poschodí je interaktivní obrazovka s internetem odkud můžete nejen poslat svým známým zcela zdarma pozdrav s vybraným snímkem Šwidnice, ale tento můžete doplnit i o svoji fotku a počítač komunikuje ve světových jazycích včetně češtiny. Tomu říkám podpora turistického ruchu! Na stránkách věže naleznete nejen panoramaticku prohlídku, spoustu zajímavostí, ale i otevírací dobu a dny kdy je zavřeno. (Přidáno 9. dubna 2014, aktualizováno včetně fotografií 9.11.2016)

Katedrála Sv. Stanislava z věže radniceNáměstí z radniční věžeNáměstí z radniční věžeModerní kostel na sídlišti z radniční věžeNáměstí z radniční věžeHodiny na věži v vnitřku věže

 

50. SZCZYTNA  -  ZÁMEK,  VYHLÍDKA  A  KALVÁRIA GÓRSKÁ  

 http://www.szczytna.pl/?lang=cz  od Kudowy Zdroj 19 km

Městečko Szczytna leží přímo na hlavní silnici E 67 několik kilometrů za Duszníky Zdroj ve směru na Klodzko. Nad obcí je po pravé straně vidět na kopci zámek. Autem se dá vyjet až k zámku po slušné asfaltové silnici, odbočka je značená a vzdálenost až nahoru je necelé tři kilometry. Parkování ani vstupné se zde neplatí, zámek je opravený je postaven v neogotickém stylu a na pravní pohled vypadá jako hrad. Jednalo se o lovecký zámek upravený do podoby hradu a to včetně padacího mostu a vysokých zdí opevnění. Zámek se dá obejtít po dvou stranách a je možno navštívit zámeckou kapli, jinak není přístupný. Sídlí zde církevní sociální ústav, ale i tak je to velmi pěkná prohlídka. Přímo u malého parkoviště je vyhlídka na pískovcové skále s úžasným rozhledem. Vedle parkoviště je Misijní hostinec, bohužel byl zrovna zavřený a asi o 300 metrů dál je pak uprostřed borového lesa na pískovcových skalách je vytesaných 14 výjevů z bible jako "Kalwaria górska". Trochu to připomíná Braunův lesní betlém v Kuksu. Od hostince je cesta značená šipkami na stromech a když se odbočí z lesní cesty pravo do lesa jsou na stomech vždy dva bílé a mezi nimi jeden červený proužek - něco jako turistická značka, ale mnohem větší. Zpět se vrátíte po stejné cestě. (Přidáno 18.dubna 2014)

Pro další mé fotky z tohoto místa klikněte "ZDE"

Městečko Szcytna v vyhlídkyVyhlídka na skalním bloku

 

51. RAŠELINIŠTĚ POD ZIELEŃCEM  http://cz.duszniki.pl/pro-turisty/zajimava-mista/rezervace-raseliniste/     od  Kudowy Zdroj  22 km

Torfowisko pod Zieleńcem je přírodní rezervace nedaleko hraničního hřebenu Orlických hor na Polské straně. Má rozlohu 158 ha a jako přírodní rezervace bylo již před druhou světovou válkou. Na naší straně hor nic takového k vidění není. Přístup je nejjednodušší po hlavní silnici E67 od Kudowy Zdroj na Klodzko, kde v obci Duszniky Zdroj odbočíme na další křižovatce za světelně řízenou křižovatkou vpravo, to je kolem staré papírny. Dál pokračujeme přes celé Duszniky kolem lázní stále po hlavní silnici, je to směr na Zieleniec, ale ukazatel zde žádný není. Prakticky se nedá nikam špatně odbočit. Za obcí začne silnice údolím stoupat a po asi 3 km bude na pravé straně malé parkoviště. Silnice je asfaltová a v dobrém stavu. Zde musíme auto zanechat a dál pokračovat pěšky přes silnici po zelené turistické značce, není to dále než 2 km. Od silnice vede zeleně značená turistická stezka kolmo do svahu, ale lze využít i lesní cestu vedoucí jako-by směrem k Duszníkům a zde je stoupání mírné, ale je to o něco málo delší. Na lesní cestě se točíme vpravo a na zelenou značku, která vede od silnice narazíme, značka dál vede po této lesní cestě. Na rašeliništi na samém začátku je vlevo od značené cesty dřevěná rozhledna poskytující krásný rozhled na hluboké lesy a severní část rašeliniště. Vedle rozhledny roste vysoká vzácná sosna blotna (borovice blatka). Po zpevněných dřevěných chodnících se podíváme dosti daleko do rašeliniště a po prohlídce se vrátíme stejnou cestou. Jídlo s sebou, není zde žádný stánek s občerstvením, ale pokud si přinesete třeba klobásu, je zde u altánu ohniště připravené. Zpáteční cestu je možno uskutečnit přes malé horské městečko Zeieniec, je to výchozí centrum  pro turistiku, asi jako na naší straně Deštné. Pokud se pro tuto cestu rozhodnete, pokračujte dál po silnici do kopce až na křižovatku, kde je značka Dej přednost v jízdě a zde odbočte vpravo. Tato silnice vede právě přes toto turistické centrum a končí na silnici E 67, nelze nikde zabloudit. Prohlídka naprosto nenáročná, kromě prvního stoupání od silnice, kterému se lze částečně vyhnout vše na rovině. A ještě informace pro ty, kteří by se tam chtěli vydat pěšky od turistické chaty Na Šerlichu: Je zde značená turistická stezka do Zielence a odtud to je po zelené jen  35 minut až k rašeliništi. Fotografie jsou z počátku listopadu 2014, kdy byl hodně suchý podzim a i na stavu vody v rašeliništi to bylo znát. Navíc z Zielence jezdí sedačková lanovka téměř až ke státní hranici kousek od Šerlichu.  (Přidáno dne 18.02.2015)

Další mé snímky z rašeliniště - klikněte  "ZDE"

 

 

52. BOTANICKÁ  ZAHRADA  WOJSLAWICE  http://arboretumwojslawice.pl/ od Kudowy Zdroj 70km

V malém městečku Wojslawice je velká botanická zahrada (arboretum) spravované Wroclawskou universitou. Je přístupné veřejnosti každý den od druhé poloviny dubna do října. Jedná se o krásný a rozlehlý park se spoustou vzácných rostlin i stromů i jezírek. U každého stromu i rostliny je její název jak v polštině, tak latinský a podle tabulek s obrázkem sluchátek a čísly, zde bude v provozu informační kanál i v češtině.  Celý prostor je pečlivě udržován, je zde spousta laviček i stolů. V dolní části u vstupu je slušná restaurace se zcela normálními cenami. Parkování kousíček od pokladny je dostatečně velké a zdarma. Podívat se můžete na fotografie, které jsem tam před několika dny udělal, nebo na jejich webu vpravo nahoře v zelené části je tlačítko "wirtualny spacer" a můžete si prohlédnout celou tuto zahradu. Mezi obrázky se pohybujte kliknutím na jasně červenou šipku na zemi a načte se další místo, popisy rostlin jsou i v češtině, stačí kliknout na naši vlaječku.  Při cestě zpět je možno navštívit v obci Szklary která je přímo na silnici E 67 přístupný důl kde se těžil nikl a opál, vstup je přibližně 200 metrů od této silnice - více naleznete na http://www.kopalniaszklary.pl/  a protože se tam chci podívat také, budou zde za nějaký čas i fotografie a popis. (Přidáno 23.4.2015)

Další mé fotky z Arboreta - klikněte  "ZDE"

53. CZARODZIEJSKI  MLYN  RADKÓW  http://www.czarodziejski-mlyn.com.pl/  od Kudowy Zdroj 21 km

Kousíček od Wambeřic (viz druhá část výletů do Polska, které jsou popsány pod bodem 32 a 33) je v obci Radków starý mlýn, který je přístupný. Jedná se o mlýn více jak 100 roků starý, sice není již v provozu, ale je kompletní. Můžeme jen obdivovat zručnost našich předků, kteří mlýn postavili a vymysleli všechna ta zařízení. Vstupné je dobrovolné, prohlídka je bez průvodce a můžete shlédnout všechna čtyři poschodí tohoto mlýna a popustit uzdu své fantazii, jak to vypadalo, když mlýn pracoval. Navíc hned vedle je příjemná restaurace i možnost ubytování jak to v Polském příhraničí je docela běžné. Mlýn naleznete po pravé straně na začátku obce Radków, pokud pojedete z Kudowy Zdroj po silnici "sta zákrut" přes Karlow. U silnice je poutač v malým vodním kolem. Zajeďte na zahradu kde je parkoviště ve směru šipky a vstup do mlýna je dole od potoka, docela nenápadný za rybníčkem a vodním kolem. Na webových stránkách sice o mlýně skoro nic nenajdete, je tam o restauraci a ubytování - asi to hlavní co majitele živí a mlýn je jeho koníčkem. Mlýn byl až do roku 1945 německý a po 2. světové válce připadlo toto území Polsku. (Přidáno 28.4.2015) 

Pro další mé fotky z mlýna klikněte "ZDE"

 

53A. RADKÓW   -  http://szkolka-grochowscy.pl/   PŘÍSTUPNÁ ZAHRADA VE ŠKOLCE OKRASNÝCH ROSTLIN  - od Kudowy Zdrój 24 km

Malé příhraniční městečko Radków turistickými atrakcemi příliš neoplývá, ale pokud přes něj pojedete do Wambeřic máte možnost se zastavit ve školce okrasných rostlin a prohlédnout si jejich ukázkovou zahradu. Stojí určitě za vidění. Naleznete ji asi kilometr od náměstí v ulici Grunwaldska, která vede ke státní hranici, ale přechod je jen pro pěší a cyklisty. Je k ní i docela dobré značení po městě. Majitelé ochotní, příjemní, zahradu si můžete celou projít a pokud zjistíte, že bez některé rostliny nemůžete odjet, dá se zakoupit. Vstupné ani parkové zde nevybírají a k vidění jsou skutečně pěkné rostliny a nádherně upravená zahrada. V blízkosti je možno navštívit čarodějný mlýn viz bod 53 a do Wabeřic je to odhadem 8 km a zde jsou zajímavosti pod bodem 32 a33.   (přidáno 12.6.2016)

Pro další mé fotky z tohoto místa klikněte  "ZDE"

 

54. WALBRZYCH - STARA KOPALNIJA  http://www.starakopalnia.pl/  od Nového Města 62 km

Walbrzych je vzdálen necelých 20 km od státní hranice v Meziměstí u Broumova. Téměř na začátku města je přístupný areál bývalého dolu Jůlie kde byla v roce 1996 ukončena hlubinná těžba černého uhlí po téměř 500 letech jeho dolování z důvodu nerentability, stejně jako v dalších dvou dolech v tomto městě a mnoha dolech v okolí. Podzemní dílo po vypnutí čerpadel postupně zaplavila voda a těžní jáma byla zasypána. Objekty na povrchu ale zůstaly a za finanční pomoci EU byly opraveny a přestavěny na průmyslové muzeum a kulturní centrum města. Prohlídka je zajímavá protože její trasa vede jednotlivými budovami dolu kde se od průvodce dozvíte k čemu sloužily, prohlédnete si dochované stroje a zařízení a to nejen "srdce" dolu, tedy pohon těžebního kola, obrovský elektromotor, ale i pomocné provozy bez kterých by důl nemohl být funkční. Mimo jiné se výtahem vyvezete do sedm poschodí vysoké věže z níž je pěkný rozhled nejen na areál dolů, ale i město - ovšem pokud neprší a není mlha, jak se to stalo mě. Nakonec se projde i podzemní částí dolu. Otevřeno je každý den snad až na církevní svátky, parkování je bez problémů zdarma na velkém parkovišti a o občerstvení je též postaráno hned vedle pokladny. Příjezd je jednoduchý pokud jedete přes Meziměstí - na začátku města nejprve po přemostění přejedete široký obchvat města a na první světelné křižovatce odbočíte vlevo a k dolu přejedete a máte jej po levé straně, od světelné křižovatky to může být asi 1 km. Tato zajímavá expozice je úplně jiná než důl v ne příliš vzdálené Nowé Rudě, tam se nezachovalo z důlních strojů a pomocných provozů téměř nic, ale zase podzemní trasa prohlídky tam je divácky zajímavější. Ideální je shlédnout obojí, stojí to za to. (Přidáno 14.03.2016)

A pokud Vás  důl zaujal pro další mé fotky z tohoto místa klikněte  "ZDE"

Expozice muzea Expozice muzea U těžní klece"Měřáky" ve strojovněKabina řidiče těžní kleceElektromotor těžní kleceElektromotor těžní kleceElektromotor těžní kleceStrojovnaZe strojovnyV podzemí doluPokladna Bufet vedle pokladnyPřístupná vyhlídková věž na nádvoříStojanová vrtačkaNa nádvoří dolu

 

55. WALBRZYCH  - Botanická zahrada "Palmiarnia" http://www.ksiaz.walbrzych.pl/turystyka/palmiarnia  od Nového Města 65 km

Tato velká botanická zahrada patřící k zámku Ksiaž se nachází ve vzdálenosti 2 km od vlastního zámku na samém okraji města Walzbrzych. Byla postavena před rokem 1920 a jedná se o obrovský skleník s rozlohou téměř 2000 metrů čtverečných - jeden z největších tohoto provedení v Europě a největší v Polsku. Kolem je ještě venkovní botanická zahrada. Otevřeno je po celý rok od 10.00 do 16.00 v zimním období a v létě až do 18.00 hodin. Pokladna se zavírá hodinu před ukončením otevírací doby. Pozor o státních svátcích, bývá zavřeno. Vstupné v dubnu 2016 bylo 8,- Pzl, na parkování před zahradou je parkovací automat, ale o kousek dál se dá parkovat bez problémů a zdarma. Přímo ve skleníku je nejen velká prodejna s rozmanitým sortimentem květin i bonsaí za moc pěkné ceny, ale i restaurace s kavárnou, kde je příjemné posezení i dobré jídlo. Prohlídka je bez průvodce a není nijak časově omezená. Zahradu lze nalézt velmi snadno, od hraničního přechodu v Meziměstí dojedete do Walzbrzychu a dál pokračujete po silnici č. 35 na Šwidnici  a botanická zahrada je vpravo na posledním kruhovém objezdu u výjezdu z města přímo u silnice. Pokud by jste se rozhodli pro návštěvu zámku Ksiaž pokračujte dál po silnici č. 35 ve směru na Šwidnici a odbočka vlevo je vzdálená asi 2 km - viz bod 42. V blízkosti jsou pak ještě zajímavosti uvedené pod body 54, 55, 56, 57.  (Přidáno 07.04.2016)

Pokud Vás Palmarnia zaujala pro další mé fotky tohoto místa  klikněte "ZDE"

Brána do Palmiarnie od parkovištěSkelník Palmiarnie - botanické zahradyV botanické zahraděV botanické zahraděŽelvy se vyhřívají pod zářičemNa prohlídkovém okruhuNa prohlídkovém okruhuNa prohlídkovém okruhuNa prohlídkovém okruhuNa prohlídkovém okruhuNa prohlídkovém okruhuNa prohlídkovém okruhuNa prohlídkovém okruhuNa prohlídkovém okruhuRestaurace v botanické zahraděRestaurace - interiér

 

56. WALBRZYCH - Muzeum porcelánu http://muzeum.walbrzych.pl/  od Nového Města 60 km

Muzeum porcelánu ve Walbrzychu bylo založeno v roce 1909 a nachází se v samém centru města cca 5 minut chůze od náměstí. Název v Polském jazyce je "Muzeum Porcelany w Wałbrzychu". Asi o 500 metrů dál je továrna, kde se porcelán vyrábí a tam je  také podniková prodejna. Expozice je velmi pěkná, zabírá dvě poschodí budovy, prohlídka je bez průvodce. Exponáty jsou kvalitně osvětleny a skla vitrín bezvadně čistá. Fotografování je možné bez poplatku s tím, že není dovoleno používat blesk což u předmětů za sklem stejně není možné. Parkování je možné na placeném parkovišti u náměstí nebo se dá najít místo, kde se neplatí, třeba u tržnice, která je vzdálena přibližně 250 metrů. Otevřeno je každý den a milou pozorností je i možnost odložit si bundu do šatny a na případný zavazadla jsou zde uzamykatelné skříňky - obojí zdarma. Celkový dojem z muzea velmi dobrý navíc umocněný ochotou personálu poradit. V blízkosti jsou pak zajímavosti uvedené pod body 54, 55, 57 a 42. (Přidáno 27.4.2016)

Muzeum poracelánuMuzeum poracelánuMuzeum poracelánuMuzeum poracelánuMuzeum poracelánuMuzeum poracelánuMuzeum poracelánuMuzeum poracelánu

Pokud Vás muzeum zaujalo mnohem více fotek tohoto místa  najdete kliknutím "ZDE"

 

57. ŠWIDNICA -  VOJENSKÉ MUZEUM  (Muzeum Broni i Militariów)  http://www.muzeum-broni.com.pl/  od Nového Měst 75 km

Na okraji města Šwidnica, přesněji v obci Witoszów Dolny  založil v roce 1999 nadšenec pan Stanislaw Gabrysia vojenské muzeum. Dnes toto soukromé muzeum daleko překročilo regionální prostor a se svými více jak 2000 hodnotnými exponáty, podporou ministerstev obrany a kultury ve Waršawě, určitě stojí za návštěvu.  Příjezd je nejlepší přes hraniční přechod v Meziměstí a dále přes Walbrzych po silnici č. 35 a 1,5 km před Šwidnicí je odbočka vpravo s označením Witoszow, dojedete až do obce a pokračujete vlevo směrem na Šwidnici. Muzeum je po pravé straně. Příjezd  po silnici č. 379 s tím, že se vyhnete Walbrzychu nedoporučuji, silnice je dosti špatná, uzká a samá zatáčka, ale navigace ji považuje za nejkratší trasu. Otevřeno je po celý rok Po-Pá 10.00 - 18.00 a v So a Ne 08.00-18.00, o svátcích je dobré si zavolat, zda bude otevřeno. Expozice má v podstatě tři části, jednu v kryté hale, druhou venku před touto halou kde je kolová vojenská technika a třetí část pak vzadu za halou kde jsou vojenská letadla. Majitel je velmi příjemný a ochotný a nechá Vás se vyfotit se samopalem třeba i v neprůstřelné vestě, jinak prohlídka je bez průvodce, pokud chcete se dozvědět něco konkrétního ochotně vysvětlí. Vstupné v dubnu 2016 bylo pod 10,-Pzl, parkování je zdarma a bez problémů. V okolí je zámek Ksiaž  viz bod 42, Palmiaria ve Walzbrzychu viz bod 56, památky ve "Šwidnici jsou pod body 44 až 49 a není daleko ani na podzemní města po Hitlerovi jako Osowka a Walim které naleznete pod bodem 25 či podzemní město Wlodař viz bod 43  (Přidáno 07.04.2016)

A pokud Vás toto muzeum zaujalo další obrázky tohoto místa  jsou "ZDE"

Vojenské muzeum Witoszow -ŠwidnicaVojenské muzeum Witoszow -ŠwidnicaVojenské muzeum Witoszow -ŠwidnicaVojenské muzeum Witoszow -ŠwidnicaVojenské muzeum Witoszow -ŠwidnicaVojenské muzeum Witoszow -ŠwidnicaVojenské muzeum Witoszow -ŠwidnicaVojenské muzeum Witoszow -ŠwidnicaJawa 250 s lyžemi od Švédské armádyVojenské muzeum Witoszow -ŠwidnicaVojenské muzeum Witoszow -ŠwidnicaVojenské muzeum Witoszow -ŠwidnicaVojenské muzeum Witoszow -ŠwidnicaVojenské muzeum Witoszow -ŠwidnicaVojenské muzeum Witoszow -ŠwidnicaVojenské muzeum Witoszow -Šwidnica

 

 

58. KRZESÓW - KLÁŠTER, BAZILIKA  http://www.opactwo.eu/index.php/cz/  od Nového Města 59 km

Klášter v Krzesówě  a jeho bazilika Matky Boží laskavé je barokní perlou mezi podobnými stavbami v Evropě. Až nepředstavitelně bohatá vnitřní výzdoba, malované stropy a mimořádné rozměry celého chrámu stojí rozhodně za vidění. Mimo již zmíněnou baziliku je zde kostel Sv. Josefa, budovy kláštera a dům opata a kaple s hroby Slezských Piastů, v okolí pak křížové cesty a další kostely a kaple. Přístupný je po celý rok a o sobotách a nedělích je možná i prohlídka s průvodcem do podzemí kláštera a části věže. V klášteře je i možnost občerstvení i toalety. Všechny objekty jsou udržované tak, jak se na takovouto památku sluší. Více jak 100 fotografií z baziliky, kostela Svatého Josefa i kaple a kláštera si můžete prohlédnou po kliknutí na odkaz pod osmi fotografiemi u textu. Příjezd je nejlepší přes hraniční přechod v Meziměstí a v městečku Mieroszow odbočit vlevo na Jelení horu, pak jej již nemůžete přehlédnout - silnice vede kolem něj. V blízkosti jsou další atrakce č. 54, 55,56,59 a kousek dál i bod 57.   (Přidáno 25.4.2016)

Pohled na baziliku od vstupuCelkový pohledPohled směrem k oltářiMalbami jsou zdobené stropyOltář z blízkaVarhanyStrop kaple s hrobkamiV kapli s hrobkami Slezských Piastů

Pokud Vás klášter zaujal pro další mé fotky t tohoto místa stačí kliknout  "ZDE"

59. KAMIENNA GÓRA - PODZEMNÍ TOVÁRNA "ARADO"  http://projektarado.pl  od Nového Města 65 km

Město Kamienná Góra je jen 7 km od Krzesowa který je v předchozím bodu. V samém centru města přibližně 5 minut chůze z náměstí je velmi pěkná atrakce a to přístupná podzemní továrna projektu ARADO budovaná Němci za druhé světové  války. Těchto podzemních objektů zde v okolí bylo budováno více - Walim, Wlodař či Osowka, ale zde je i inventář a skvěle naaranžovaná prohlídka v které se stáváte účastníkem děje. Prohlídka samotná trvá do 45 minut a vracíte se v ní do roku 1941. Prohlídka není fyzicky nijak náročná, zvládne ji každý, schody zde vůbec nejsou. Parkování není problém, město není velké a orientace snadná. Přímo nad vstupem do podzemí je pak "Parková hora" - kopec s městským parkem a vystavenou vojenskou technikou - volně přístupné a na náměstí je muzeum tkalcovství.  V blízkosti jsou pak zajímavosti pod č.54,55,56,58 a trošku dál i bod 57.  (Přidáno 27.4.2016)

U vstupu do podzemíV podzemí je dobový vojenský materiálPodzemí je rozlehléZ tajného vojenského programuExponáty v podzemí Parkové horyVojáci wermachtu jsou zde stálePůsobivé osvětlení chodebI munice zde zbyla

Pokud Vás podzemí zaujalo mnohem více fotek naleznete kliknutím "ZDE"

59A. WIEŠCZOWICE - COLOROWA JEZIORKA  https://kolorowejeziorka.pl/   od Nového Města 75 km  

Tento typ na výlet je vhodný pokud pojedete do Kowar nebo blízkého okolí na některou z výše uvedených atrakcí. Doporučuji pokračovat z Kowar po silnici č. 5 na Bolków a v obci Marczisów odbočit vlevo podle značení k jezírkům - je to necelých 15 km. Tato silnice je velmi dobrá na rozdíl od té, kratší trasy přes vesnici Redziny, kde poslední úsek je pro osobní auto téměř nesjízdný. U jezírek je placené parkoviště (10 Pzl), o kousek níže jen 5 Pzl. Vstupné se neplatí, prohlídka není nijak organizována a můžete ji pojmout jako pěknou procházku lesem s nádhernýmí pohledy na jezírka. Poslední zelené jezírko v době mé návštěvy trpělo nedostatkem vody.. První dvě jezírka jsou od parkoviště cca 300 metrů, další 700 m a poslední opět 1 km od třetího. V letní sezóně je k dispozici jednoduchá restaurace, možnost použití WC zdarma. Trasa je  stoupáním lesem po přírodní lesní stezce, jsou tam schody, ale stojí to za vidění. Je možné dojít až na vrchol kopce kde bývala rozhledna, která by se měla obnovit. Jedná se o jámy po těžbě rudy, které se v průběhu let naplnily vodou a ta je zbarvena rozpuštěnýmni minerály ( železo, měď pyrity a podobně). (Přidáno 28.4.2018)

 Více mých fotek z tohoto místa najdete kliknutím  "ZDE"

60. MIEROSZÓW - NOVÁ ROZHLEDNA NAD MĚSTEM  od hranice v Meziměstí 5 km

Tento výlet určitě není vhodný jako samostatný cíl, ale pokud se jede přes hraniční přechod v Meziméstí - Starostíně přijede se do Mieroszówa a zde se buď pokračuje po hlavní silnici na Walbrzych, nebo odbočí vlevo na Kamiennou Góru. Z hlavní silnice je krátce vidět po levé straně na začátku města dosti vysoká nová rozhledna. Autem se nedá zajet až k ní, musí se zaparkovat u posledních domů pod rozhlednou a posledních cca 500 metrů dojít pěšky po polní cestě, samozřejmě do kopce. Rozhledna byla otevřena v roce 2015, je celá dřevěná a poskytuje opravdu pěkný pohled na město samotné a daleké okolí. Zajížďka z hlavní silnice je nepatrná. Otevřeno je stále, vstupné se neplatí. U paty rozhledny je vybudované posezení se stoly a lavičkami. A přidávám ještě dva obrázky z náměstí v Mieroszówě.

Pro další mé fotografie z rozhledny klikněte "ZDE"

Rozhledna nad městemPohled na Mieroszów z rozhlednyMieroszów náměstíMieroszów náměstí

 

 

DALŠÍCH 20 VÝLETŮ DO POLSKA

                                                                                                       

                                                                          

 

Další informace v češtině můžete hledat na stránkách: 

http://www.polsko.travel/cz/opevneni-tvrze-a-vojenstvi/po-stopach-jantarove-komnaty/

 Tato stránka bude postupně doplňována o další zajímavosti, musím je nejdřív objevit poté osobně navštívit a nafotit. Rozhodně nechci přidávat odkazy na místa, která jsem sám nenavštívil jen podle údajů z průvodců či internetu.

 Prosím případné návštěvníky stránky o laskavé upozornění na změny, které sami zjistili, že na některé zde uváděné turistické atrakci je to již jinak, než já v popisu uvádím, případně i o typy vhodné k doplnění i na nefunkční odkazy na www stránky, což se občas stane, že provozovatel adresu změní. Stačí napsat na email 1089hruskapetr@seznam.cz. Předem děkuji za spolupráci a budu se snažit co nejrychleji to opravit.

 Objednávky a informace na telefonu (+420) 604 593 544 nebo email: 1089hruskapetr@seznam.cz 

 

název firmy: HRUŠKA Petr   místo podnikání:  Hradčany 1089, Nové Město nad Metují

IČO: 45920061  DIČ: nejsem plátcem DPH   kontaktní osoba: Petr Hruška - provozuje  chatovou osadu od roku 1996

Zapsán v živnostenském rejstříku MěU Nové Město nad Metují pod čj. 115747 ze dne 5.2.1996 

Mob.: (+420) 604 593 544
Recepce: Tel.: (+420) 604 593 544

E-mail: 1089hruskapetr@seznam.cz

QR kód
Chatová osada U koupaliště - netfirmy.czKempy a tábory - netfirmy.cz
Provozováno CMS / E-shop (c)2020 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies
Doporucujeme: Zajímavé odkazy a články.