Chatová osada U koupalištěKontaktní osoba: Petr Hruška, Recepce-tel.: 604 593 544, web: chatky.nachodsko.com, e-mail: 1089hruskapetr@seznam.cz

 

 


 

 

 

Poslední aktualizace této stránky: 28.2.2022

Kontrola  funkčnosti  www odkazů  6. .7.2022
 

Levné ubytování v chatách - autokemp a chatová osada Nové Město nad Metují okres Náchod

 

40. POUTNÍ MÍSTO NERATOV - KOSTEL SE SKLENĚNOU STŘECHOU http://www.neratov.cz/ od Nového Města 44 km

Tento velmi pěkný výlet vede přes obec Deštné v Orl. horách, která je výchozím místem pro turistické tůry po horách, dále přes sedlo pod Masarykovou chatou na hřebeni Orlických hor a poté již podél státní hranice s Polskem až do malé horské vísky Neratov. Dominantou této obce je kostel Na nebe vzetí panny Marie pocházející z roku 1723. Kostel stojící nad obcí byl na konci války zasažen dělostřeleckým granátem Rudé armády a vyhořel. Od té doby chátral a ke konci 50. let na něj byl vydán demoliční výměr. K odstranění stavby díky horší přístupnosti místa, kde kostel stojí nedošlo, nebyly na to peníze. V roce 1989 byl prohlášen kulturní pmátkou a v následujícím roce vznikla obecně prospěšná společnost "Sdružení Neratov", díky které se podařilo shromáždit potřebné finance na opravu. Po dokončení oprav byl zařazen na seznam poutních míst Králové hradeckého kraje Velkou zajímavostí je prosklená střecha kostela, kterou je vidět nebe, ale i taková věc jako moderní a čisté toalety i sprchy pro poutníky, které jsou vedle fary a zcela zdarma.

Pro další mé fotografie z Neratova klikněte  "ZDE"

Pokud Vás kostel zaujal, můžete se podívat na virtuální panoramatickou prohlídku interiéru na adrese:http://www.virtualtravel.cz/neratov-v-orlickych-horach/kostel-nanebevzeti-panny-marie-interier.html a celkový panoramatický pohled z venku je pak na adrese:http://www.virtualtravel.cz/neratov-v-orlickych-horach/kostel-nanebevzeti-panny-marie.html

41. KAPLE A KŘÍŽOVÁ CESTA V SUCHÉM DOLE http://www.suchydul.cz/pamatky.php  od Nového Města 32 km

Zelená kaplička v Ticháčkově lese u Suchého Dolu nedaleko Police nad Metují a nedaleká křížová cesta měla od samého počátku pohnutou historii. Byla postavena v roce 1895 na místě, kde místní dívka vícekrát spatřila mariánské zjevení. Církev však kapli odmítla vysvětit, stejně tak i celou křížovou cestu, protože toto zjevení neuznávala. Nakonec k vysvěcení kaple došlo až v roce 1990, v létě 2010 ji zapálil žhář a zcela shořela. Místní z nedalekého Suchého Dolu se rozhodli ji obnovit, uspořádali sbírku a 9. července 2012 byla zcela nová kaple, pořízená z vybraných peněz a materiální pomoci místních firem slavnostně vysvěcena kardinálem Dukou. Vrátila se tam i soška Pražského jezulátka a zcela nové sochy od náchodského sochaře Jindřicha Roubíčka a restaurátorky Lucie Truněčkové. Kaplička i křížová cesta jsou zasazeny do krásné krajiny a smrkového lesa, stezky jsou pečlivě udržovány. Mimo tyto dvě zajímavosti je tam ještě kaple Marie Lurdské, studánka a zajímavá stavba „soudní dvůr“. Je možné tam dojít po turistické značce z Police nad Metují, nebo zajet autem přímo do Suchého Dolu, zaparkovat u obecního úřadu a odtud je trasa značená.

Do Suchého Dolu lze dojet z Police nad Metují nebo pokud budete v Broumovských stěnách na Hvězdě, pak na okraji Hlavňova odbočíte vlevo a po pěkné silnici přijedete po 3 km do Suchého Dolu. Broumovské stěny naleznete v prní části výletů pod číslem 7. (Přidáno 9.2.2014)

Pro další mé fotografie ze Suchého Dolu klikněte  "ZDE"

42. ZÁMEK POTŠTEJN  http://www.zamekpotstejn.cz   od Nového Města 35 km

Zámek Potštejn je malebný barokní zámek ve východních Čechách postavený hrabětem Janem Ludvíkem Harbuval Chamaré v letech 1749-1755. Idylická krajina podhůří Orlických hor se chlubí četnými kulturními památkami. Kromě majestátní zříceniny hradu Potštejna je to také zámek. Je ideálním místem pro malé i velké, pro jednotlivce i skupiny, pro ty, co hledají historii a kulturu, ale i pro ty, kdo chtějí prožít něco opravdu nevšedního.Nově zrekonstruovaný zámek Potštejn nabízí mnoho zajímavých atrakcí a kulturních zážitků jako jsou klasické prohlídky zámeckých interiérů, strašidelné sklepení Bubákov, pohádkové prohlídky v barokních kostýmech pro děti i dospělé, noční prohlídky s jemně lechtivým nádechem, pohádková expozice pro nejmenší „Pohádkov“, zámecká cukrárna, ubytování přímo na zámku, romantický zámecký park volně přístupný k procházkám.Návštěvníci si mohou prohlédnout historické interiéry zámku s dobovým mobiliářem. Opravy zámku pokračují každým rokem a loni se podařilo zcela dokončit rekonstrukci prvního patra zámku, kde je turistům zpřístupněno 12 pokojů. Největší chloubou zámku je mramorový reprezentativní sál s rokokovým stropem, nově vysvěcená kaple Nejsvětější Trojice, jídelna s rodovou portrétní galerií, zámecká knihovna a koupelna s nástěnnými malbami.Běžný chod zámku je zpestřen četnými kulturními akcemi, výstavami a koncerty. Letos bude zámek poprvé otevřen v sobotu 5. dubna a již 19. dubna jsme pro Vás připravili tradiční velikonoční jarmark s ukázkou českých řemesel a ruční výroby, na děti budou čekat hry o zajímavé ceny a výtvarné dílny.Zámek je otevřen v dubnu a říjnu o víkendech a od května do září denně mimo pondělí. (Přidáno 17.3.2014)   (Fotografie laskavě poskytl vlastník zámečku)

42A. ZÁMECKÁ ZAHRADA POTŠTEJN   http://www.zamekpotstejn.cz   od Nového Města 35 km

 U zámku v Potštejnu je přístupná rozlehlá pěkná zahrada v anglickém stylu. Je volně přístupná v otevírací době zámku, v přední části pak je rosárium. Celá zahrada byla kolem roku 2010 velmi citlivě revitalizovaná, obrovské košaté stromy zůstaly a poskytují v letních měsícíh příjemný stín. Určitě stojí za návštěvu.  

(přidáno 7.6.2020)

Pro další mé fotografie zámku i zhrady klikněte  "ZDE"

42B.HRAD A ZŘÍCENINA POTŠTEJN http://potstejn.cz  od Nového Města 36 km 

   Na kopci nad obcí Potštejn se nachází částečně obnovená zřícenina hodně velkého hradu pocházejícího  z 13. století. Je přístupná veřejnosti, prohlídky jsou s průvodcem a stále parta místních nadšenců pracuje na opravách. Hrad je v majetku obce a je vidět, že se o něj dobře starají.Před lety to byly pouze rozvaliny zdí skryté náletovou vegetací. Přístup je snadný, skoro na konci obce směrem na Ústí nad Orlicí je odbočka pravo  a dojedete na okraj lesa kde je parkovište. Zbytek se musí dojít pěšky, cca 700 metrů trochu do kopce, jak už to u hradů bývá. Cesta je zprvu asfaltová, poté betonová a poslední část je udržovaná prašná lesní cesta. Dobře sjízdné i pro kočárek. Asi od poloviny stoupání je pak Křížová cesta jejíž poslední zastavení je u kaple na nádvoří. V pokladně lze zakoupit suvenýry i občerstvení za dobrou cenu. Hrad byl opravdu velký jak jsem již zmínil, jeho plocha je větší než Pražský hrad. Prohlídka trvá 45 minut a na trase jsou schody, ne mnoho, ale jsou nízké a nové. Podíváte se jak do sklepení tak do kaple i nově obnovené obřadní síně. Navíc jsouzde nádherné rozhledy do krajiny. (přidáno 7.6.2020)

Pro další mé fotografie zámku i zhrady klikněte "ZDE"

42C.MENŠÍ VOJENSKÉ MUZEUM V POTŠTEJNĚ   http://www.ropik.cz/   od Nového Města 35 km

V podkroví obecního úřadu v Potštejně je po předchozí domluvě přístupné menší vojenské muzeum zaměřené na prvorepublikovou armádu a to na ploše 60 čtverečných metrů je na 240 exponátů. Bohužel jsem se o něm dozvěděl až při prohlídce hradu od průvodce s tím, že si prohlídku musím neprve dohodnout. Tedy se tam budu muset vypravit ještě jednou abych mohl pořídit pár fotek, ale podívejte se na jejich stránky a přes email se dá domluvit čas návštěvy. (přidáno 7.6.2020)

 

43. MĚSTO RYCHNOV NAD KNĚŽNOU   webové stránky    od Nového Města 25 km

Rychnov nad Kněžnou je menší podhorské město o 11 000 obyvatelích a nachází se na hlavní silnici I/14 ve směru na Moravu. Je mimo jíné rodištěm spisovatele Karla Poláčka a Magdalena Dobromila Rettigová zde dopsala svoji známou kuchařku. Město má opravené a zachovalé náměstí a okolní ulice. Informační centrum naleznete v budově bývalé radnice na náměstí, kde je také soukromé muzeum panenek a hraček. Městem je značená prohlídková trasa z Poláčkovy knihy"Bylo nás pět" a kousíček od náměstí je v bývalé synagoze i Poláčkův památník. Na stránkách města je velmi pěkná vitruální prohlídka města a jeho hlavních památek.              (Přidáno 24. dubna 2014)

44. ZÁMEK RYCHNOV NAD KNĚŽNOU    http://www.kolowrat.com/zamek.html  od Nového Města 25 km

Stavba zámku započala v roce 1676 a zámek je v majetku rodu Kolowratů. Je přístupný a v části zámku se nachází Muzeum a galerie Orlických hor. Díky tomu, že zámek po celou dobu patřil jednomu rodu jsou sbírky zde uložené velmi bohaté a určitě stojí za shlédnutí. Zámek byl několikrát přestavován a upravován do současné podoby. Za  zámkem se pak nachází velký kostel Nejsvětější trojice a samostatně stojící zvonice. Obojí je možné v buď v rámci prohlídky nebo samostatně navštívit. Kostel je velmi pěkný ač z venku tak nevypadá, čeká na opravu fasády. Velmi cená je malá boční kaple, zvláštní klenba v této kapli a socha Pražského Jezulátka. Pár desítek metrů od kotelela je pak samostatně stojící zvonice a v rámci prohlídky můžete vystoupat až k zvonu Kryštof. Je to třetí největší zvon v ČR a jeho hmotnost je 7,2 tuny. Parkování je v centru Rycnova zpoplatněno, ale zdarma můžete zaparkovat  vlevo před zámkem nebo po levé straně podél zdi zámku směrem ke zvonici. Na druhém nádvoří je možno navštívit zámeckou kavárnu a v pokladně muzea je velký výběr suvenýrů. (Přidáno 21.5.2014)

Pro další mé fotografie z Rychnova n. K. klikněte  "ZDE"

Až bude otevřené muzeum hraček, to je od května pokusím se zde udělat pár fotografií, pokud to bude možné.

45. MUZEUM KRAJKY VAMBERK  http://www.moh.cz/~cz/   od N. Města 30 km

Muzeum krajkářské výroby naleznete v městě Vamberk na náměstí. Toto město  je s historií paličkovaných krajek svázáno téměř čtyři sta let a v průběhu staletí se stalo centrem krajkářské výroby v Orlických horách. V roce 1889 otevřelo město Vamberk krajkářskou školu, která do současné doby vychovala řadu generací kvalitních krajkářek. Ve Vamberku se udržela tradice lidových krajek až do současné doby a  z jejich bohatství čerpalo i družstvo Vamberecká krajka. Z oblasti Orlických hor pocházely zakladatelské české moderní krajky. Na jejich tvorbu pak navázala řada umělců, jejichž díla, která se stala mezníkem v dějinách užitého umění, vznikala v rukou vambereckých krajkářek. Celé muzeum prošlo náročnou rekonstrukcí, který skončila v květnu 2014. Současná expozice je nyní v přízemí, prvním i druhé poschodí budovy. Je velmi zdařilá a využívá moderní technologie včetně kvalitního osvětlení expozice. Na počátku shlédnete 10 minutovou opravdu pěknou video projekci o historii výroby krajky v podhůří Orlických hor a dozvíte se tak mnoho zajímavostí. Samotná prohlídka je bez průvodce, tedy každý má možnost zvolit své vlastní tempo a v pokladně dostane tištěné informace k celé vystavené sbírce muzea. Navíc v přízemí je i prodejna krajky a spousty kvalitních památek i suvenýrů. Mnohá okolní muzea mohou je tiše závidět, co ve Vamberku dokázali.  (Aktualizováno 15.05.2015)

Pro další mé fotografie z muzea krajky klikněte  "ZDE"

46. MUZEUM  ČESKÉHO  KAROSÁŘSTVÍ  VYSOKÉ  MÝTO http://www.muzeumkarosarstvi.cz/   od  Nového  Města  55  km

V loňském roce bylo v bývalé budově okresního soudu ve Vysokém Mýtě na náměstí nově otevřeno muzeum českého karosářství, které názorně ukazuje úspěchy firmy Sodomka. Nemá smysl zde popisovat exponáty, pár fotografií řekne mnohem více a podle mého názoru je celá expozice muzea velmi zdařilá a město Vysoké Mýto mělo štěstí na architekta, který přestavbu historické budovy navrhoval. Mimo tyto výstavní plochy jsou zde ještě malé expozice vztahující se k jednotlivým řemeslům potřebným k auto karosářství a tyto naleznete ve stejné budově v bývalých celách soudního vězení. Pokud se sem vypravíte, podívejte se na následující námět na výlet - památník Dr. Emila Holuba v nedalekých Holicích, je to necelých 20 km. Parkování na náměstí je placené ( 1. hodina 5,-Kč, ale každá další započatá už 20,-Kč) , ale kousíček od náměstí se dá zaparkovat zdarma a bez problémů. Fotografování a filmování možné za poplatek 20,-Kč. (Přidáno 22.4.2015)

Pro další mé fotografie z muzea ve Vysokém Mýtě klikněte  "ZDE"

47. PAMÁTNÍK DR. EMILA HOLUBA V HOLICÍCH V ČECHÁCH  http://www.holubovomuzeum.cz/  od Nového Města 45 km

Kousek od náměstí v Holicích v ulici Dr. Emila Holuba se nachází po levé straně památník tohoto cestovatele. Památník či muzeum je nově otevřené v loňském roce po rozsáhlé rekonstrukci, na samém začátku shlédnete krátký životopisný film o Dr. Holubovi a jeho cestách po Africe a pak již sami bez průvodce můžete prohlédnout muzeum. Muzeum je pěkné, zajímavé a není velké, osobně jsem očekával, že bude větší. Prohlídka je vhodná i pro rodiny s malými dětmi a venku na pozemku muzea je i pro návštěvníky volně přístupné dětské hřiště. S parkováním nejsou žádné problémy, asi o 50 metrů dál je po levé straně velké bezplatné parkoviště. V centru města na náměstí je parkování placené. Pokud přijedete od Vysokého Mýta, projeďte náměstím a za náměstím vede hlavní silnice vlevo a Vy pojedete rovně. Na křižovatce je Česká pošta a před ní socha Dr. Holuba. Fotografování a filmování možné za poplatek 20,-Kč.  (Přidáno 23.4.2015)

Pro další mé fotografie z muzea v Holicích klikněte  "ZDE"

 

48. VIDEO Z PROGRAMU "CYKLOUTOULKY" ČESKÉ TELEVIZE Z ROKU 2012

Velmi pěkně zpracované profesionální video České televize v délce 10 minut ukazující nenáročný, ale velmi pěkný výlet na kolech z Nového Města přes Peklo, podél potoka Olešenka pod Nový Hrádek, k rozhledně na vrchu Sendraž a přes Slavoňov zpět do Nového Města. Bohužel na počátku je krátká reklama sponzora pořadu, která nejde přeskočit. Video spustíte kliknutím na tento odkaz:  http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10414424499-cyklotoulky/212471290260043

 

49. ARCHEOPARK PRAVĚKU VŠESTARY      http://www.archeoparkvsestary.cz/uvod.html#   Nového Města 42 km

Kousek od Hradce Králové (6 km) je v obci Všestary skanzen Archeopark pravěku. Je to velmi zajímavá expozice dokumentující život lidí v pravěku, jejich obydlí, nářadí i život a to na podkladě archeologických výzkumů. Vše je zaměřeno na širokou veřejnost, která má jen základní znalosti o této době a chce něco zajímavého se dozvědět a vidět. Velká část je v hlavní budově, kde však není možné fotografovat, v ostatních prostorách ano. Ve venkovní expozici jsou domy v nichž lidé tenkrát žili, dozvíte se o způsobu jejich výstavby, zkusíte si práci s bronzovou sekerkou i pazourkovým nožem či škrabkou, dozvíte se o způsobu skladováni obilí v podzemních sýpkách, výrobě keramiky, tavení bronzu i železa a pokud budete mít štěstí, bude zde probíhat některá z mnoha akcí - o nich se dozvíte z jejich www stránek. Rozhodně zajímavé pro všechny věkové kategorie, parkování zdarma u budovy a ceny vstupného přiměřené. Místo je dostupné z Hradce Králové městskou hromadnou dopravou. V pokladně se dají koupit opravdu unikátní suvenýry, třeba pazourkové nože či hroty a mnoho dalšího. Podívejte se ještě na následující bod č.50, kam to je jen několik kilometrů a jedná se o památník bitvy 1866 u Hradce Králové na Chlumu a je zde i rozhledna a restaurace. Samotné zajímavosti Hradce Králové jsou pod bodem č.26 v druhé části těchto výletů. (Přidáno 28.03.2016)

Pro více mých fotografií ze Všestar klikněte  "ZDE"

Fukční pravěká pecPravěké stavby ve venkovní expoziciInteriér stavbyInteriér stavbyOhništěDřevěné lodě z expedicRondelDetail rákosové střechyDalší ze staveb ve venkovní expoziciDalší ze staveb ve venkovní expoziciNejstarší ze zde postavených příbytkůNejstarší ze zde postavených příbytků

 

50. PAMÁTNÍK BITVY V ROCE 1866 U HRADCE KRÁLOVÉ u obce Chlum  http://www.chlum1866.cz/   z Nového města 46 km

Obec Chlum u které se památník nachází je 12 kilometrů od Hradce Králové za Všestary směrem na Jičín po pravé straně. Po asfaltce se dá dojet až k památníku bitvy Prusko - Rakouské v roce 1866 . Několik desítek metrů za památníkem je vysoká rozhledna a za ní i restaurace. Popisovat co v památníku uvidíte  je zbytečné, pár obrázků řekne daleko více. (Přidáno 28.3.2016)

Pro více mých fotografií z památníku na Chlumu klikněte  "ZDE"

 Památník a rozhlednaJeden z mnoha pomníků v okolíPřed památníkemZ expozice památníkuZ expozice památníkuZ expozice památníkuZ expozice památníkuZ expozice památníkuZ expozice památníkuZ expozice památníkuZ expozice památníkuZ expozice památníku

51. SLATINA NAD ÚPOU - poutní místo Boušín  http://www.farnostbousin.cz/  od Nového Města 19 km

Boušín je částí obce Slatina nad Úpou a je to v podstatě jen pár domů kolem hřbitovního kostela Navštívení Panny Marie jehož historie sahá do 12. století. Vedle kostela je pak fara v velmi starým roubeným hospodářským stavením - sýpkou a po červené značce se po asi 800 metrech dostaneme k  Mariánské kapličce se zázračným pramenem. Pokud budeme po červené značce lesem od kapličky pokračovat ještě kousek dolů, přijdeme k Boušínské lávce přes Úpu, která je dřevěná a krytá. Příjezd je nejlepší ze silnice Česká Skalice -Červený Kostelec kde v obci Červená Hora se odbočí vlevo na Slatinu a ve Slatině pak na začátku obce je odbočka vpravo na Boušín. O tomto místě se zmiňovala ve svém díle Božena Němcová a Alois Jirásek. Od 15. století je Boušín Mariánským poutním místem.  (Přidáno 10.4.2016)

Pro více mých fotografií z Boušína klikněte  "ZDE"

Kostel v BoušíněMariánská kapličkaInteriér kaplličky s pramenemPohled na Mariánskou kapličkuFara v BoušíněBoušínský mostInformační tabule Kameny v lese pod kapličkou

52. HRAD LITICE MEZI VAMBERKEM A ŽAMBERKEM   https://www.hrad-litice.cz/cs  od Nového Města 41 km

Pro ty kteří mají rádi hrady a zříceniny mohu doporučit návštěvu hradu Litice nad Orlicí. Jedná se o částečně opravenou zříceninu hradu o kterém první písemná zmínka je někdy kolem roku 1300. Hrad je od parkoviště vzdálen cca 500 metrů na vrcholu kopce nad stejnojmenou vesničkou. Prohlídka je možná buď s průvodcem nebo individuálně. Jen pro doplnění hrad byl po roce 1989 převeden do vlastnictví Národního památkového úřadu a z naprosté ruiny zarostlé vegetací se jej podařilo opravit do současné podoby. Zajišťovací práce stále trvají na napřístupné části.. Více naleznete na stánkách hradu.  (Přidáno 4.6.2020)

Pro více mých snímků z hradu Litice klikněte  "ZDE"

53. Podbřezí u Dobrušky - starý židovský hřbitov   www odkaz  od Nového Města 14 km

Jedná se o starý židovský hřbitov ze 17. století se zachovalými pomníky uprostřed pěkné přírody v lužním lese u říčky Dědinka. Hřbitov je opravený a udržovaný. V Podbřezí doporučuji zaparkovat  na parkovišti pod zámečkem u školy  a odtud vede červená turistická značka přímo kolem tohoto lesního unikátu. Z parkoviště ve vzdálen 500 metrů po rovině, zprvu po polní cestě po okraji luk a dál po lesní cestě, obě cesty jsou vhodné i pro kočárek. Pod hřbitovem je jez, lavička a příjemné posezení v krásné přírodě. Dostupné bez problémů i autobusem, jen od zastávky to je cca 1 km. Možnost občersstvení buď v místní hospodě nebo u zastávky autobusu je motorest. Zámek Skalka je v soukromém vlastnictví a není přístupný včetně zahrad, ale je celý nově opravený a viditelně dobře udržovaný.  (Přidáno 5.6.2020)

Pro všechny mé snímky z tohoto místa klikněte:  "ZDE"

 

 

54. MUZEUM AUTO, MOTO TRAKTORY RADOVESNICE  https://www.muzeumradovesnice.cz/   od Nového Města  79 km

Tento cíl výletu je sice trochu dál, ale vzhledem k tomu co se tam dá vidět jsem se rozhodl jej sem přidat. Jedná se o soukromé muzeum kde je více jak 400 exponátů od traktorů, ososbní automobily i motocykly a spousta dalších zajímavých věcí.Vstupné je přiměřené a protože muzeum je prostorné je k vystaveným exponátům slučný přístup což mnohde je problém. Současně se lze zastavit v Chlumci nad Cidlinou na zámku Karlova koruna kolem kterého pojedete. Fotografie a stručný popis bude v následujícm bodu. Protože toho tam je k vidění moc a těžko se to popisuje, podívejte se pokud o návštěvě uvažujete na odkaz na všechny fotky co jsem tam udělal. (Přidáno 8.6.2020)

Pro všechny mé snímky z totho muzea klikněte  "ZDE"

55. LITOMYŠL MĚSTO A ZÁMEK   https://www.zamek-litomysl.cz/cs   od Nového Města 65 km

Litomyšl je hezké královské město získalo městská práva už v roce 1259 a  dnes má kolem 10 000 obyvatel. Je rodištěm nebo působištěm mnoha známých osob jako Alois Jirásek, Božena Němcová, Bedřich Smetana nebo Olbram Zoubek, Historický střed města s pěkným velkým náměstí zůstal nepoškozený zástavbou za minulého režimu a k návštěvě láká i zdejší zámek a uličky kolem náměstí. Koná se zde mnoho kulturních akcí a určitě stojí za návštěvu, kterou lze spojit třeba s Vysokým Mýtem kde je muzeum karosáře Sodomky či Holicemi s památníkem Dr. Emila Holuba. S zaparkováním nebývá problém podél hlavního tahu je několik velkých parkovišť ke se neplatí a do centra to je kousek. (Přidáno 8.6.2020)

Pro všechny mé snímky co jsem v únoru 2020 v Litomyšli udělal klikněte  "ZDE"

56. Chlumec nad Cidl. zámek Karlova koruna  https://www.karlovakoruna-zamek.cz/  od Nového Města 60 km

Barokní zámek Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou je nejen vidět z dalekého okolí, neboť v rovinaté krajině stojí na jeiném malém kopci nad městem. Je obklopen zámeckým parkem s obrovskými stromy a i v parném létě poskytuje příjemné místo pro odpočinek. Je považován za architektonický skvost a v zahradách jsou dva pohádkové okruhy pro děti. Nepředpokládám, že by toto byl Váš samostatný cíl výletu vzhledem k vzdálenosti, ale lze to spojit s návštěvou muzea Traktorů, aut a motocyklů v Radovesnicích, které jsou o 12 km dál (viz bod 54 na této stránce), případně s Hradcem Králové a to například projížďkou parníkem po Labi (viz bod 26A v těchto výletech). Navíc přibližné 3 km odtud jsou Kladruby nad Labem s hřebčínem a chovem koní, ale ty jsem zatím nestihl navštívit. (Přidáno 8.6.2020)

Pro více mých snímků z Chlumce klikněte  "ZDE"

57. Krkonoše - Stezka v korunách stromů   https://www.stezkakrkonose.cz/   od Nového Města  51 km 

Nad Jánskými Lázněmi je opavdu pěkná atrakce a to stezka v korunách stromů. Je určena pro všechny věkové kategorie, navíc je poučná nejen pro děti, ale i nás dospělé. Je bezbariérová, tedy dostupná i vozíčkářům. Placené parkoviště, jako všude v Krkonoších je jen pár metrů. Uvidíte spoustu zajímavých věcí a navíc budete odměnění i krásnými rozhledy v vrcholu věže kam nejsou schody, ale nakloběbá rovina po které pohodlně vystoupáte až na horní plošinu. V přízemí je samoobslužná resturace s normálmími cenami. Tento výlet lze spojit s návštěvou Jánských Lázní přes které přijedete a využít možnost svézt se kabinkovou lanovkou na Černou horu - viz následující bod. (Přidáno 8.6.2020)

Pro všechny mé snímky z tohoto místa klikněte  "ZDE"

58. Krkonoše - Lanovkou z Jánských Lázní na Černou horu  https://leto.skiresort.cz/   od Nového Města 47 km

V Jánských Lázních je dolní stanice kabinové lanovky Černohorský expres která Vás pohodlně vyveze na Černou horu do nadmořské výšky 1300 metrů. Tato lanovka musí být zastavena díky rozmarům počasí jen vyjímečně na rozdíl od té na Sněžku. Na vrcholu je pak hotel, několik možností občerstvení, volně přístupná rozhledna vysoká 20 metrů z bývalého stožáru původní lanovky. Je zde možnost zapůjčení koloběžek a podobně. Z Černé hory je možné se vydat po hřebenové cestě směrem na Pražskou boudu a dál až na Sněžku, nebo od Pražské boudy sejít přes Zahrádky do Pece pod Sněžkou a vrátit se k autu autobusem, to záleží pouze na Vás a časových možnostech. Přibližně 5 km nad Jánskými Lázněmi je potom Stezka  v korunách stromů, podrobný popis je v přechozím bodě. (Přidáno 8.6.2020)

Pro všechny mé snímky z tohoto místa klikněte  "ZDE"

59. Olomouc -Veterán aréna   http://www.veteranarena.cz/cs/    od Nového Města 140 km

Dlouho jsem se rozmýšlel, zda tento typ na výlet sem vůbec mám dávat z důvodu, že to je už dost daleko, ale nakonec jej sem přidávám, protože opravdu stojí za to a třeba se tam někdo vypraví hned, nebo později. Veterán aréna je v Olomouci na výpadovce na Šternberk poblíž Olomoucké ZOO, je to nedaleko vlakového hlavního nádraží, tedy se tam dá jet i hromadnou dopravou. Jedná se o doslova obrovskou ryze soukromou sbírku starých automobilů původem z Československa a hlavně z Moravy. Bohužel je to již téměř zaniklá sláva mnoha našich automobilek. Část expozice tvoří motocykly, některé jsou zapůjčené od sběratelů z Velké Británie a spousta dalších muzejních věcí jako třeba sbírka telefonů. Pro všechny, kteří mají tyto věci rádi je to skutečná podívaná, navíc je zde dobré osvětlení, možnost přístupu téměř až k exponátům a líbilo se mi třeba to, že v mnohých automobilem je instalováno světlo i v kabině. Na prohlídkupočítejte s delším časem, pokud se chce opravdu pokochat krásou tak klidně dvě i více hodin. Fotografií jsem tam udělal mnoho, zde jich mohu dát jen pár, tak další jsou pod odkazem co je kousek níž. Parkování zdarma na vlastním parkovišti u areálu. Pro případ, že by se tam někdo vypravil v následujících dvou bodech bude ještě něco, co se dá při cestě navštívit, my jsme to stihli během jednoho dne, ale musí se vyjet včasně. (Přidáno 8.6.2020)

Pro další mé snímky z Veterán arény klikněte  "ZDE"  (varuji je jich opravdu mnoho)

60. Mladečská jeskyně   https://www.caves.cz/jeskyne/mladecske-jeskyne    od Nového Města  125 km

 Tento vzdálený cíl přidávám z důvodu předochozího typu na Veterán arénu v Olomouci, neboť podle vlastních zkušeností vím, že se dá dobře pořídit současně a zajížďka  do Mladečské jeskyně je otázkou několika stovek metrů - pouze sjezd z dálnice na parkovište na okraji obce Mladeč. Zde zaparkujte, parkovište je zdarma a k jeskyni dojdete podle značení cca 500 až 700 metrů, poslední část mírně do kopce. V obci samotné bývá problém s parkováním, proto vytvořili toto velké parkoviště hned pod dálnicí. Prohlídka jeskyně nevyžaduje předchozí rezervaci a není nijak fyzicky náročná, nějaké schody tam jsou a doba prohlídky je méně jak hodinu. Jeskyně je opravdu pěkná a stojí za vidění. V okolí jsou také Javořičské jeskyně, které jsou větší, ale mám obyvy, že vzhledem k vzdálenosti od dálnice by byl problém obojí stihnout. Ještě k tomuto vzdálenému výletu přidávám v následujích bodu č. 60A  možnost zajímavého občerstvení v asi 8 km vzdálených Lošticích.(Přidáno 10.6.2020) 

Pro další mé fotky z Mladečské jeskyně klikněte  "ZDE"

60A. Tvarůžková cukrárna v Lošticích  http://www.tvaruzkovacukrarna.cz/   od Nového Města 116 km

Olomouc je známa Olomouckými tvarůžky, které se však vyrábějí v Lošticích. Ty jsou několik km od Mohelnice vpravo od dálnice na Olomouc.V případě, že Vám zbyde čas stojí za to navštívit zdejší "Tvarůžkovou cukrárnu", je v boční uličce u náměstí a každý místní Vám ji ukáže. Parkování je možné na parkovišti proti cukrárně. A přímo na náměstí pak je podniková prodejna Olomouckých tvarůžků, nikdy jsem netušil kolik druhů se jich vyrábí a vedle této prodejny je i podnikové muzeum, ale vše najednou nelze stihnout.

Pro  další mé fotky v Loštic klikněte  "ZDE"

61. Rozhledna Velká Deštná  v Orlických horách 24 km od Nového Města

Ma nejvyšším bodě Orlických hor - Velké Deštné je v nadmořské výšce 1115 metrů nad mořem nová volně přístupná rozhledna. Otevřeno je celých 24 hodin. Je poměrně snadno dostupná bez velkého převýšení z parkoviště pod Masarykovu chatou nad obcí. Lze absolvovat i s kočárem nebo na jízdních kolech Deštné kam lze dojet autem. Při využití hromadné dopravy jede autobus do Deštného v Orl. horách a odtud jezdí několik spojů za den přímo na zastávku pod Masarykovou chatou. Odtud po červené tusitické značce 3 km po lesácké asfaltce stále mírně do kopce až k srubu horské služby odkud posledních cca 400 metrů je již kamenitá lesní cesta až k rozhledně.  Z rozhledny je krásný výhled na celý hřeben Orlických hor a daleko do kraje. V srubu horské služby bývá možnost občerstvení, ale otevřeno je omezeně. Určitě se při zpáteční cestě zastavte na Masarykově chatě, zde se dá dobře a ne draho najíst a interiér stojí za vidění. 

Pro další mé fotografie z Velké Deštné klikněte: "ZDE"

62. Soukromé železniční muzeum v Radimi u Luže  (www:soukrome.muzeum.drahy.webnode.cz) od N. Města 60 km

Tento výlet je trochu vzdálenější, ale pro všechny kteří mají rádi železnici stojí za to. Muezum vytvořil v bývalém obchodě v obci Radim u Luže pan Eduard Kapitola, bývalý kontrolor ČD, který je již v důchodu. Muzeum neobsahuje lokomotivy či vagony, ale je to spíš pohled do zákulisí železnice s velmi zajímavým výkladem. Podařilo se mu shromáždit nepředstavitelné množství menších i větších předmětů s železniční tématikou, ze zde k vidění i celá nádražní pokladna a podobně. Více řeknou fotografie které jsem tam udělal, stačí kliknout na odkaz pod těmito 8 snímky. Otevřeno je nejlépe po telefonické dohodě na čísle: 602 291 597

Pro všechny mé fotografie které jsem v muzeu udělal klikněte:  "ZDE"

63. Náchod Běloves - nový prameník minerálek    (od N.Města 12 km)

Protože po neshodách s majitelem bývalých lázní v Bělovsi muselo město uzavřít prameník minerálky Idy na nábřeží Metuje rozhodlo město Náchod o provedení nových vrtů na svém pozemku a vybudování nového prameníku za Kauflandem. Ten je v provozu každy den od 9.00 do 18.00 hodin a kdokoliv si může tyto chutné a dobré minerálky nabrat nebo se jen napít a to zcela zdarma. Vedle nového prameníku je malá kavárna v létě s venkovním posezením. Pokud bedete mít zájem minerálku ochutnat je nejlepší zajet na parkoviště Kauflandu a když si stouplnete proti vstupním dveřím do tohoto obchodu a podíváte se vlevo uvidíte prodejnu obuvi Daichman. Mezi těmito dvěma obchody vede prašný chodník dozadu za Kaufland a k prameníku to je cca 200 metrů a je dobře vidět na posledním snímku. Původní kaplička s pramenem u starých lázní by měla být v roce 2023 obnovena a opět uvedena do provozu protože město Náchod zjískalo nejen původní obchodní značku IDA, ale i původní pramen. Kdy to přesně bude se zatím neví.

 

 64. Vojenský hřbitov z války v roce 1866 za náchodským zámkem  od N. Města  12 km

 Asi 800 metrů za zámkem v Náchodě po asfaltové cestě vedoucí téměř po rovině zámeckou alejí směrem na Kramolnu (červená turistická značka) je zajímavý vojenský hřbitov důstojníků padlých v létě 1866 v bitvě mezi Rakousko Uherskou armádou a Pruskou armádou. Hřbitov je udržovaný a díky bývalému majiteli panství, který zde nechal vystavet dvě jakoby štítové zdi působí jako zbytky kostela. 

65. Rozhledna na Šibeniku u Nového Hrádku  https://www.euro-glacensis.cz/sibenik.html  (od N. Města 12 km)

Asi 1.5 km po červené turistické značce je nad obcí Nový Hrádek  možno navštívit novou velmi zdařilou rozhlednu s perfektním výhledem na celý hřeben Orlických hor, za sobré viditelnosti Krkonoš a daleko do kraje. Rozhledna byla otevřena koncem roku 2020 a náklady na stavbu činily 15,5 milionu korun. Rozhledna vznikla z jedné ze tří nepodařených větrných elektráren, které byly zlikvidovány. Těleso rozhledny tvoří ocelová roura - tubus stožáru bývalé větrné elektrárny, schodiště je točité po vnějším obvodu a na vrcholu je vyhlídková terasa. U paty rozhledny je pak informační středisko. Výstup lehký díky nízkým schodům, otevřeno po celých 24 hodin a vstupné se neplatí. Jen poznámka pro ty, kteří trpní závratí - nemusíte na vrchol věže protože od její paty je též parádní výhled. 160 metrů od rozhledny je k dispozici zdarma parkoviště pro návštěvníky a prašná cesta z parkoviště má nepatrné stoupání. Při příjezdu od Nového Města projeďte celý Nový Hrádek ve směru na Náchod a po 800 metrech je odbočka vpravo k rozhledně - je tam i ukazatel. Z Nového Města je též možno využít autobus na Nový Hrádek a odtud pěšky, zpět je možno využít turistickou značku přes výletní místo Peklo. Občerstvení je možné v restauraci Na kovárně v Novém Hrádku či Pekle. 

Pro další fotografie, které jsem tam udělal klikněte  "ZDE"

 

                                                                        

 

Prosím případné návštěvníky stránky o upozornění na změny, které sami zjistili, že na některé zde uváděné turistické atrakci je to již jinak, než já v popisu uvádím, případně i o typy vhodné k doplnění i na nefunkční odkazy na www stránky, což se občas stane, že provozovatel adresu změní. Stačí napsat na email: 1089hruskapetr@seznam.czPředem děkuji za spolupráci a budu se snažit co nejrychleji to opravit.

Objednávky a informace na telefonu (+420) 604 593 544 nebo email: 1089hruskapetr@seznam.cz

 

►► ZPĚT NA HLAVNÍ STRÁNKU ►►

 

název firmy: HRUŠKA Petr   místo podnikání:  Hradčany 1089, Nové Město nad Metují

IČO: 45920061  DIČ: nejsem plátcem DPH   kontaktní osoba: Petr Hruška - provozuje  chatovou osadu od roku 1996

Zapsán v živnostenském rejstříku MěU Nové Město nad Metují pod čj. 115747 ze dne 5.2.1996 

Mob.: (+420) 604 593 544
Recepce: Tel.: (+420) 604 593 544

E-mail: 1089hruskapetr@seznam.cz

QR kód
Chatová osada U koupaliště - netfirmy.czKempy a tábory - netfirmy.cz
Provozováno CMS / E-shop (c)2020 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies
Doporucujeme: Zajímavé odkazy a články.